Kako kroz zimu bez prehlade i gripe uz 3 savjeta

Polako, ali sigurno nam dolazi zima – godišnje doba kojeg karakterizira povećana učestalost prehlade i gripe te raznih njima pridruženih simptoma. Dok su glavna obilježja prehlade hunjavica, kihanje i grlobolja, gripa je redovito praćena povišenom tjelesnom temperaturom (i do 40°C), bolovima u mišićima i zglobovima, dugotrajnim umorom te osjećajem slabosti i iscrpljenosti. Katkad prehlada, iako naizgled bezopasna, može dovesti do sekundarnih bakterijskih infekcija srednjeg uha (lat. otitis media) osobito kod djece, upale sinusa ili upale pluća, što pak zahtijeva liječenje antibioticima.

Imunitet je otpornost organizma na infekciju, bolest ili neku drugu biološku invaziju.

On je složen sistem zaštite našeg tijela od štetnih vanjskih utjecaja (bakterija, virusa i parazita). Slaba i jednolična prehrana ga može oslabiti zbog čega je vrlo važan unos svih potrebnih vitamina i minerala jer upravo njihov manjak pogoduje nastanku bolesti. Pod tim ne mislimo samo na kronične bolesti već i na akutne, virusne i bakterijske. Uobičajena današnja prehrana ne pruža dovoljnu količinu vitamina, minerala i aminokiselina za održanje optimalnog zdravlja. Upravo zbog toga smo vas odlučili upoznati s pravilnim izborom namirnica, mikronutrijenata te stilom života koji su najvažniji za jačanje obrambenih sposobnosti organizma.

1. VITAMIN C

Vitamin C ili L-askorbinska kiselina je vjerojatno najpoznatija esencijalna hranjiva tvar u skupini poznatoj pod nazivom vitamini. U organizmu, vitamin C igra vrlo važne uloge: neophodan je u sintezi kolagena, jača funkciju tjelesnog obrambenog sustava potičući aktivnost bijelih krvnih zrnaca, pomaže apsorpciju željeza te samim time i formiranje crvenih krvnih stanica. Osim toga, blagotvorni učinci vitamina C dokazani su u segmentu skraćenja trajanja prehlade i ublažavanja simptoma. Međutim, vitamin C je nestabilan i brzo se gubi smrzavanjem i čuvanjem namirnica u hladnjaku. Također, nestaje i termičkom obradom te kuhanjem u vodi.

Body farm Natrijev askorbat (mineralna sol askorbinske kiseline) jednostavan je i praktičan način da tijelu osigurate dovoljnu količinu vitamina C. To je jedini sintetizirani oblik vitamina C kojeg tijelo može apsorbirati u većoj količini. Ovaj proizvod ne sadrži gluten, teške metale i umjetne zaslađivače pa je kao takav idealan za cijelu obitelj.

Za razliku od 15-30% vitamina koji bude sačuvan u tijelu prilikom unosa običnog vitamina C, natrijev askorbat osigurava apsorpciju od čak 75%. Zato mnogi koji su ga probali kažu da je najučinkovitiji vitamin C.

Poznate su riječi dr. Linusa Paulinga (dvostrukog dobitnika Nobelove nagrade): “Kada bi ljudi uzimali 5 do 10 grama natrij-askorbata dnevno, doživjeli bi duboku starost u najboljem zdravlju”.

2. VJEŽBANJE

Istraživanja su pokazala da je jedan od bitnih faktora podizanja imuniteta umjerena tjelovježba. U nekim istraživanjima se čak spominje i do 50% veća otpornost aktivnih ljudi od onih sklonih sjedilačkom načinu života. Najboljim načinom tjelovježbe za sprečavanje bolesti i očuvanje zdravlja se smatra aerobni trening (npr. brzo hodanje ili vožnja bicikla).

Za vrijeme hladnoća vježbanje možemo preseliti u zatvorene prostore ili kad padne snijeg kroz zimske radosti – skijanje i sanjkanje.

3. PREHRANA

Jedan od bitnih, i ne manje važnih savjeta o tome kako pripremiti imunitet za nadolazeće mjesece, je izbor namirnica. Treba birati namirnice bogate vlaknima: voće, orašasti plodovi, ječam, zob, mahune, mekinje, zeleno lisnato povrće, korjenasto povrće i sl. Korijen peršina, pastrnjaka, mrkva, luk te krumpir, odlični su za pripremu juha i variva u hladnim zimskim danima. Najveći izvor energije osigurava unos namirnica bogatih proteinima: jaja, mahunarke, svježi sir i mliječni proizvodi. Preporuka je jesti ribu barem jednom u tjednu, štoviše plavu ribu, bogatu omega masnim kiselinama. U pravilnoj prehrani treba biti zastupljena dovoljna količina vitamina, minerala te elemenata u tragovima kako bi se osiguralo pravilno funkcioniranje organizma, posebice onih bogatih vitaminom C. Dakako najbolji izbor je svježe voće i povrće, budući da uz vitamin C dobivamo i druge korisne sastojke.S obzirom na to da je količina vitamina C u namirnicama daleko niža od preporučenih dnevnih doza, bilo bi potrebno konzumirati velike količine voća i povrća.

Preporučen dnevni unos vitamina C za odrasle iznosi 75 mg, dok bi pušači trebali uzimati dodatne količine ovog vitamina, otprilike 30 mg više. U sezonama gripe i prehlade, kada je organizam podložniji infekcijama preporučuje se uzeti i više doze, otprilike od 500 mg do 1 g vitamina C dnevno. Potrebnu dozu koju vaš organizam treba najbolje je odrediti u konzultaciji sa stručnjakom.

Kivi je voće koje sadrži najveću količinu vitamina C, a ujedno se uzgaja i konzumira u našim krajevima. Pola kilograma kivija (bez kore) opskrbit će nas s 500 mg vitamina C, a želimo li putem naranača unijeti 500 mg vitamina C potrebno je konzumirati 1 kg naranča (mjereno bez kore).

Savjeta ima mnogo, ali i zima je duga. Krenite s podizanjem imuniteta već danas. Natrijev askorbat, nekiseli oblik vitamina C idealan je dodatak prehrani kao dodatni doprinos zdravlju u dane grijanja, hladnoća, gripa i prehlada a dostupan je u ljekarnama diljem Hrvatske.

SheZagreb onlineProfitirajInfopunkt