Jodna dijeta

Svrha jodne dijete je smanjenje rezervi joda u tijelu, čime se pojačava djelotvornost radioaktivnog joda. Ova dijeta obično traje dva tjedna, a započinje dva tjedna prije primjene i traje dva dana nakon primjene radioaktivnog joda.

Namirnice koje treba izbjegavati:

  • jodirana sol - hrana ili dodaci hrani koji sadrže puno soli (primjerice vegeta)
  • sušeno i soljeno meso (slanina, šunka, čvarci, kobasice, meso pripremljeno za pohanje ili roštilj)
  • mliječni proizvodi (mlijeko, sir, jogurt, maslac, margarin, kiselo i slatko vrhnje, vrhnje za kuhanje, sladoled)
  • jaja (žumanjak)
  • pekarski proizvodi (kruh, pecivo, kolači)
  • hrana iz mora (ribe, školjke, rakovi, lignje, sipe, hobotnice, alge, tablete koje sadrže morske alge i trave)
  • sušeno voće, kandirano voće i konzervirano povrće
  • čokolada, bomboni, likeri , kokteli
  • multivitaminski i multimineralni preparati – svi koji sadrže jod

 

Namirnice koje se smiju koristiti: 

  • svježe voće i povrće - dobro oprano, osim velikih količina špinata i brokule (povrće može biti pripremljeno s biljnim uljem i nejodiranom soli)
  • svježe meso
  • domaći kruh i pecivo (bez jodirane soli, mlijeka, maslaca, margarina, žumanjka)
  • tjestenina (bez jaja)
  • biljno ulje
  • šećer, med, bistri voćni sokovi
  • konzervirano voće (breskve, kruške i ananas)
  • kava i čaj (bez dodatka mlijeka, šlaga ili vrhnja)
  • jaja (bjelanjak)

 

SheZagreb onlineProfitirajInfopunkt